Rotterdamse Studenten maken ambities waar in successeizoen

Toen vlak voor de Corona pandemie de Rotterdamse Studenten hun nieuwe coaching staf presenteerden, keek Rugby Nederland toch even vreemd op. De ervaren Ereklasse coaches Michiel Snijders en Barro Kessler bleken overeenstemming te hebben bereikt om de RSRC, die het jaar ervoor in zwaar weer in de Tweede Klasse zaten, te komen coachen.

Niet alleen dat, samen met de coaches sprak het toenmalige bestuur de ambitie uit om gelijk dat jaar met zowel hun eerste team als het tweede team te promoveren. Dat hield in de toenmalige praktijk in dat beide teams natuurlijk eerste de bovenste 6 moesten halen in hun respectievelijke klassen en daarna een top 2 plek moesten veroveren om dan wel via een kampioenschap directe promotie af te dwingen, dan wel via playoffs als nummer 2.

In tijden van onzekerheid werd er met recordaantallen keihard getraind om deze doelstelling tot werking te laten treden. Maar zoals bij elk groot succes kwamen er vele obstakels en teleurstelling kijken. Corona gooide een seizoen overhoop en er kwam nieuw bericht vanuit Rugby Nederland dat alleen de kampioenen zouden kunnen promoveren. Dit maakte de invulling van de al scherp geplaatste ambitie natuurlijk nog moeilijker.

Met een nieuwe cultuur op het veld, gecombineerd met de traditionele RSRC-cultuur buiten het veld werd een begin gemaakt met de eerste stappen in het proces. Een ruime preseason voorbereiding, een fitness coach in de persoon van Geert van Mourik, video analyses en mental coaching sessies. Na een aantal maanden en ettelijke Corona pauzes bleek bij de eerste evaluatie dat de RSRC op koers was om hun plannen te kunnen verwezenlijken.

Er werd wekelijks met ruim drie volledige teams getraind en elke zondag werden er drie volledige teams op het veld gebracht. Drie competitieve teams die week in week uit gevuld waren met hongerige studenten was tekenend voor de ontzettende gedrevenheid richting het ambitieuze doel. En successen kwamen er ook; de bovenste 6 werd gehaald. In het laatste stuk van het seizoen zou blijken in hoeverre alle trainingen in tweetallen, viertallen, indoor groepstrainingen met Yoga, Pumpsessies, HIIT-sessies en de veldtrainingen hun vruchten zouden afwerpen.

Met een onfortuinlijk uitverlies bij de Roosendaalse Commando Combinatie (RCC) werd het scenario voor de laatste weken duidelijk. Om promotie naar de Eerste Klasse te bewerkstelligen moest er gewonnen worden, zes keer op rij. Waaronder de thuiswedstrijd tegen hetzelfde RCC en de uitwedstrijd tegen toch wel angstgegner Tilburg, die met hun harde no nonsense rugby het de studenten al jaren lastig weet te maken op eigen veld.

Zondag 22 mei bleek de RSRC werkelijk zo hard gegroeid als de ambities hadden uitgesproken. RCC werd met ruime cijfers verslagen en het grote einddoel naderde. Nog één wedstrijd in Tilburg moest er worden gewonnen voor het kampioenschap zodat dubbele promotie behaald zou worden. Dubbele promotie omdat het tweede team van de RSRC de week ervoor hun ongeslagen kampioenschap al wist te vieren en daardoor zeker was van promotie naar de Derde Klasse. Zij versloegen Thor op eigen veld met een zege van 127-7. Een tekenend resultaat voor een ongeslagen seizoen van 2XV.

In Tilburg bleek wederom de groei van béide teams belangrijker. Met een enorme supportersschare reisden de studenten af naar het Zuiden. Met zo’n zeventig man sterk aan supporters en uiteraard een compleet team was de RSRC meer dan klaar voor de alles bepalende wedstrijd. Na een bijzonder spannende en mooi bevochten wedstrijd werd de laatste bal over de zijlijn gekickt. Met een 18-13 overwinning was het kampioenschap in de Tweede Klasse daadwerkelijk behaald.

Een historisch seizoen is 2021/2022 gebleken. Een dubbel kampioenschap en een dubbele promotie is behaald. Dit gebeurde met zeer offensief studenten rugby. Met een gemiddelde leeftijd van zo’n 21 jaar stond er een mooie mix op het veld tussen net begonnen studenten en studenten die bijna afgestudeerd zijn. Daarbij was het een mix tussen ervaren rugbyspelers en studenten die pas in hun studententijd voor het eerst een rugbybal zagen.

De Rotterdamse Studenten Rugby Club is een nieuwe periode ingegaan en durven voor het komende jaar omhoog te kijken. Handhaving in de nieuwe klassen zou een prestatie van formaat zijn door de nieuwe opzet van Rugby Nederland, maar ambitieus als de RSRC is wordt er met beide teams stiekem naar het linker rijtje gekeken.

En bij dit vooruitzicht wordt er uiteraard ook na dit seizoen gekeken naar de middelen die ervoor nodig zijn om nog verder te groeien. De aantrekkingskracht van een Rotterdams Studenten rugbyteam in de Eerste klasse lijkt er nu al voor te zorgen dat studerende spelers van omliggende clubs zich graag aansluiten bij de ambitieuze plannen van de club. De tradities en het sociale leven buiten het veld zorgen er al jaren voor dat mensen die eenmaal bij de club aanhaken er ook tot het eind van hun studie blijven. Met de prestaties op het veld sluiten we daar nu naadloos op aan en zal de Rotterdamse Studenten Rugby Club volgend jaar met opgeheven hoofd het veld betreden in de Eerste Klasse en de Derde Klasse!

Geplaatst in Uncategorized.